Uw gebit goed onderhouden is belangrijk. Dat is niets nieuws. En hoe jonger u hiermee begint, hoe meer profijt u ervan heeft op latere leeftijd. Maar hoe verzorgt u uw tanden het beste? Hier vind u antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan naar tandartsvragen@mondzorgberkel.nl. We doen ons best om u zo snel mogelijk te beantwoorden!
Meest gestelde vragen
Op dit moment nemen wij nieuwe patiënten aan. U bent van harte welkom! U kunt zich inschrijven via de website inschrijven of u kunt bellen naar 010 – 519 69 00 . Houdt hierbij wel van iedere gezinslid een burgerservicenummer bij de hand, zodat we de inschrijving snel voor u kunnen regelen.
Gebruikelijk is om twee keer per jaar op controle te komen bij de tandarts, eens per halfjaar. Wanneer u een heel sterk gebit heeft, kunt in overleg met de tandarts besluiten om over te gaan naar één controle in het jaar. Is uw gebit juist wat zwakker? Dan wordt er aangeraden om wat vaker langs te komen. Overleg dit dus altijd met de tandarts.
Het kan zijn dat u na een behandeling nog wat pijnklachten houdt. Dit is niet erg en trekt na maximaal een paar dagen vanzelf weg. In de tussentijd kunt u paracetamol nemen om de pijn te verzachten. Houdt de pijn langer dan een paar dagen aan, krijgt u koorts of ontstaan er verdikkingen in uw mond? Neem dan direct contact met ons op. Tijdens openingstijden kunt u bellen naar de praktijk en buiten openingstijden kunt u bellen naar de spoeddienst.
Raadpleeg hiervoor het antwoordapparaat of kijk op de pagina spoeddienst.
Het is belangrijk dat de tandarts op de hoogte is van de status van uw gezondheid. Dit kan namelijk invloed hebben op de behandeling. Bijvoorbeeld medicijngebruik die invloed kan hebben op de verdoving. Is er dus iets veranderd in uw gezondheid of zijn er wijzigingen in medicijngebruik? Geef dit dan altijd even aan ons door.
Wij verwachten van onze patiënten dat zij met een goede mondhygiëne op de afspraak verschijnen. Poets daarom vooraf goed u tanden. Heeft u moeite met poetsen, flossen of stoken? Vraag dan tijdens uw afspraak om poetsinstructies.
Eventueel zijn de producten om uw mond goed schoon te houden ook te koop bij onze praktijk.
We adviseren u om uw kind(eren) van jongs af aan mee te nemen als u zelf een controle afspraak heeft. Zo raken ze vast een beetje vertrouwd met de omgeving. Onze ervaring is dan ook dat als uw kind na het wennen eenmaal gecontroleerd wordt door ons, dat zonder problemen verloopt. Het beste is dus om uw kind vanaf twee jaar mee te nemen. Gemiddeld vanaf vier jaar wordt er gestart met de eigen controle.
Ouders maken het verschil in de tandartsbeleving van hun kind(eren). Vertel een kind dat naar de tandarts een leuke belevenis is. Dit kunt u versterken door vooraf uitleg te geven aan een kind. Is uw kind nog erg jong? Dan kan dit bijvoorbeeld spelenderwijs, gebruik bijvoorbeeld een leuk prentenboek.
Rond de zes maanden komen de eerste melktanden door bij een kind. Bij drie jaar is het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet. Meisjes krijgen hun melktanden over het algemeen iets later dan jongens.
Rond het zesde levensjaar begint ook het volwassen gebit te groeien. Het wisselen van tanden en kiezen begint officieel op het moment dat de snijtanden gaan uitvallen. Er vormt zich dan een gebit die bestaat uit 28 tanden en kiezen, het volwassen gebit. Deze is compleet rond het twaalfde levensjaar. Tot slot komen ook de verstandskiezen door (tussen de 18 en 21 jaar). Een compleet gebit kan dan tot de 32 tanden en kiezen bevatten.
Ook bij het melkgebit is goed poetsen erg belangrijk. Wij adviseren om een kind tot hun elfde jaar na te poetsen. Heeft uw kind moeite met zelf poetsen of zich te laten poetsen? Het is in onze praktijk mogelijk om “poetsles” te krijgen door één van onze speciaal opgeleide preventie assistentes. Dit kunt u aangeven tijdens een van de controleafspraken.
Nee hoor. Het hangt af van de stand van tanden en kaken of er een beugel nodig is. Wanneer dit nodig is hangt dan weer af van de fase van gebitsontwikkeling. Uw tandarts beoordeelt tijdens de controles óf en wanneer een orthodontische behandeling nodig is. Dit kan bij ieder kind anders zijn.
Ja. Het is wetenschappelijk aangetoond dat roken leidt tot tandvleesproblemen. Dit betekent dat de kwaliteit van uw gebit door verlies aan houvast achteruit gaat. Ook heeft u een verhoogde kans op kwaadaardige slijmvliesafwijkingen in uw mondholte en verkleuren uw tanden door roken.
Het is verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten. Kijk voor meer informatie op onze pagina verzekering.
Een week voorafgaand aan uw afspraak krijgt u van ons een herinneringsmail. Dat is een service die wij u aanbieden. U bent echter altijd zelf verantwoordelijk voor uw afspraken. Aan de herinneringsmail kan geen rechten worden ontleend. U kunt tot 48 uur tot de afspraak deze wijzigen of annuleren. Komt u vervolgens (meerdere keren) toch niet opdagen tijdens een gemaakte afspraak, dan zijn wij genoodzaakt de ingeplande tijd in rekening te brengen. De hoogte van deze kosten, hangt af van de soort afspraak die u niet bent nagekomen. Deze kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekering.
Directe zorg bij uitgevallen tanden:
- Vind de tand zo snel mogelijk
- Raak de wortel niet aan
- Reinig, indien nodig en mogelijk, de tand met fysiologisch zout of melk
- Plaats de tand zelf terug in de kaak en ga daarna zo snel mogelijk naar de tandarts
Als u de tand niet zelf terugplaatst, bewaar hem dan bij voorkeur in de mond of evt. in een glas met fysiologisch zout of water en ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Bel ons direct 010 – 519 69 00.
NB: indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.
Contact
Heeft u vragen, wilt u advies of wilt u een afspraak maken? Dat kan! Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Adres: Berkelse Poort 45 | 2651 JX Berkel en Rodenrijs
Telefoon: 010 – 519 69 00
E-mail: info@mondzorgberkel.nl